Askurđel | Vinarija Bela Kula
Askurđel je izuzetno fleksibilno vino koje se savršeno slaže sa različitim jelima. Fantastično će se kombinovati sa belim mesom, belim sosevima, belom ribom, svim vrstama salata, testeninama i picama.
Vinarija Bela Kula je porodična vinarija osnovana krajem 2017. godine od strane jednog člana porodice Radenković iz sela Trnavci u Župi Aleksandrovačkoj, s ciljem očuvanja četvorogeneracijske tradicije proizvodnje vina. Vinarija se fokusira na proizvodnju vina od sopstvenog grožđa iz starih vinograda smeštenih na poznatim lokalitetima Varina i Carigrad, koji se odlikuju specifičnim zemljištem i mikroklimom.
Jedan od istaknutih proizvoda vinarije je belo vino „Askurđel“, koje se odlikuje posebnom voćnom, gotovo muskatnom aromom, iako u njegovom sastavu nema muskatnih sorti. Specifičan mikroklimat i podloga od belog vulkanskog tufa, poznatog u Župi kao „belobrežina“, daju ovom vinu izuzetnu mineralnost. „Askurđel“ se odlično slaže sa belim mesom, ribom, salatama, kao i sa pastama i picama.
Pored „Askurđela“, vinarija proizvodi i druga vina, uključujući „Burgundac Sivi“ i „Nestor Žilavka“. Posvećenost tradiciji i kvalitetu čini Vinariju Bela Kula prepoznatljivom među ljubiteljima vina u regionu.
Prikazano je svih 5 rezultataSorted by latest
Askurđel je izuzetno fleksibilno vino koje se savršeno slaže sa različitim jelima. Fantastično će se kombinovati sa belim mesom, belim sosevima, belom ribom, svim vrstama salata, testeninama i picama.
Ako tražite vino koje će vas oduševiti svojom snagom, aromatičnošću i savršenom ravnotežom, Burgundac Sivi je pravi izbor. Njegova kompleksnost i bogatstvo ukusa čine ga savršenim pratiteljem za posebne trenutke i gourmet zalogaje.
Egregor je kupaža tri sorte: Prokupac (oko 60%), Kaberne Sovinjon i Merlo (po oko 20%). Ovo vino nastaje samo u idealnim agrarnim godinama, kada atmosferske prilike omogućavaju najkvalitetniju berbu. Grožđe potiče iz Varine, jednog od najboljih vinorodnih poteza Župe, koji mnogi poznavaoci smatraju budućim kandidatom za Grand Cru apelaciju Srbije
Na trpezi, Nestor će se savršeno uklopiti uz razne gastronomske kombinacije. Idealan je uz sveže i dimljene vrste rečne i morske ribe, kao i uz razne vrste pečenja.
Rođen kroz trostruku fermentaciju u odvojenim sudovima, koristeći dva različita selekcionisana kvasca i jedan divlji, ovaj Shiraz nudi izuzetnu složenost i bogatstvo aroma i ukusa.