Pelenаš | Vinarija Frunza Aglaja
Legenda kaže da je čuveni Hajduk Veljko Petrović, branioc Negotina, ovo vino koristio za snagu, okrepljenje i zdravlje, a ono je i danas autentičan vinski slatkiš iz srca istočne Srbije.
Vinarija Frunza Aglaja nalazi se u Negotinskoj krajini, gde na šest hektara vinograda gaji sorte poput Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Merlot i Cabernet Sauvignon. Osnovana 2010. godine, vinarija kombinuje tradiciju kraja i savremeni pristup u pravljenju autentičnih vina.
Naziv „Aglaja“, inspirisan Dostojevskim, simbolizuje svetlost i bezuslovnu ljubav – vrednosti utkane u svaku bocu. U ponudi se ističu etikete poput Dentelle Cabernet Sauvignona, kupaža Sauvignon & Semillon, kao i desertno vino Pelenaš.
Prikazano je svih 6 rezultataSorted by latest
Legenda kaže da je čuveni Hajduk Veljko Petrović, branioc Negotina, ovo vino koristio za snagu, okrepljenje i zdravlje, a ono je i danas autentičan vinski slatkiš iz srca istočne Srbije.
Gastro preporuka:
Izvrsno se slaže sa jelima od crvenog mesa, biftekom, gulašem, zrelim sirevima, pečenom patkom ili jelima sa roštilja.
Na mirisu dominiraju note kruške i badema, koje su nežno oplemenjene aromama vanile i dodirom hrastovine, rezultat šestomesečnog odležavanja u barik buradima. Na ukusu je puno, harmonično i elegantno, sa izraženim kiselinama koje ga čine živim i osvežavajućim, dok duga završnica ostavlja trag elegancije.
Na nosu dominira aroma Pinot Noira, dok nepcem teče meko, voćno i zaokruženo. Lako se pije i idealno je za svakodnevne trenutke uživanja.
Grožđe za ovo vino dolazi iz Smedovačko-Rajačkog vinogorja, sa čokota starih preko 45 godina, kao i iz sela Trnjane u Negotinskom vinogorju, regija poznatih po vrhunskim vinima i bogatoj vinarskoj tradiciji.
Vino je proizvedeno dugom maceracijom selektovanih boba, zatim odležava najmanje 18 meseci u barik buradima, a potom još godinu dana u boci, što mu daje složenost, dubinu i potencijal za dodatno sazrevanje.